Saako hevosesi riittävästi vettä talvella?

Vesi on hevoselle välttämätön ravintoaine ja hevoset sietävät veden puutetta huonosti. Riittävä vedensaanti on tärkeää hevosen nestetasapainon säätelyn ja ruuansulatuselimistön normaalin toiminnan kannalta. Nestehukka onkin yksi suurimmista ähkyn aiheuttajista talvella.475940_378246692199573_1030057004_o

On suositeltavaa, että hevosella on jatkuvasti saatavilla hyvänlaatuista juomavettä. Juomaveden lämpötila vaikuttaa vedenkulutukseen. Hevoset vähentävät vedenkulutusta kylmällä ilmalla, mikäli juomaveden lämpötila on lähellä jäätymispistettä.

Tarhattaessa hevosia talvella ongelmana on juomaveden jäätyminen eristämättömissä astioissa, mikä voi estää hevosten riittävän vedensaannin. Vaikka vesi pysyisikin sulana, hevoset vähentävät jääkylmän veden juontia. Hevosten vähentäessä veden juontia kylmällä säällä samalla kun niiden rehunkulutus pysyy normaalina, tilanne johtaa helposti nestehukkaan ja ummetusähkyyn. Ummetusähkyä voidaan ennaltaehkäistä huolehtimalla riittävästä ja sopivan lämpöisen veden saannista talvella. Keskimääräinen vedenkulutus 500kg painavalla hevosella on noin 30-50l/vrk. Vedentarpeeseen vaikuttaa ilman lämpötila, liikunnan määrä sekä käytettävät rehut.  h2go_main_image

Mikäli hevonen tarhaa koko päivän, olisi tärkeää huolehtia riittävästä veden saannista myös talvikuukausina. Tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja lämmitetyistä vesikupeista eristettyihin juoma-astioihin. Lämpimän veden vientiin tarhoihin on myös keksitty käteviä apuvälineitä.

Nestehukka

Hevosen hyvinvointia tulee seurata päivittäin. Mikäli hevosen ruokahalu heikkenee, ulostaminen vähenee ja lanta on normaalia kuivempaa, saattaa hevonen kärsiä nestehukasta. Nestehukan tasoa voidaan arvioida hevosen ihon kimmoisuudesta, limakalvojen kapillaarien täyttymisajasta ja sydämen sykkeestä. Esimerkiksi hevosen ihoa nypättäessä iho palautuu normaalisti 2-3 sekunnin kuluttua, nestehukasta kärsivällä hevosella normaalia hitaammin. Vakavasta nestehukasta kärsivä hevonen menettää painoaan, saattaa kuumeilla, nostaa hengitystiheyttä, on uninen ja sisäänpäin kääntynyt ja vähentää syömistä.

Hevosta voi houkutella juomaan lisäämällä juomaveteen erilaisia makeutusaineita kuten omenamehua tai melassisiirappia.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s