Kilpahevosen hoito

Sponsoriratsastajamme Mea Packalen kertoo tärkeäksi kokemiaan hoitovinkkejä.

kuva

Vaikka kaikkia kilpahevosia pyritään hoitamaan mahdollisimman hyvin ja huolellisesti, kaikki hoitavat omaansa kuten itse parhaaksi näkevät. Hevosen hoitoon kuuluu paljon muutakin kuin vain se, mitä tehdään ennen ja jälkeen ratsastusta. Tässä muutamia asioita, jotka minä olen nähnyt tärkeiksi kilpahevosten hoidossa.

Hoitaminen ennen ja jälkeen ratsastusta
Samalla kun harjaan hevosen, tarkistan hevosen jalat päivittäin kuumotuksen, turvotuksen yms. varalta. Hyvät alku- ja loppuverryttelyt ovat myös todella tärkeitä. Itse kävelen jokaisen hevosen kanssa alkuun ja loppuun vähintään vartin. Jos on ollut yhtään rankempi treeni niin kylmään jalat ja käytän tarvittaessa Back On Track- tallisuojia.

Päivä- ja viikkorutiinit
Rutiinit ovat hevoselle tärkeitä, joten hevosteni normaalit päivät menevät yleensä aika samalla tavalla. Hevosillani on myös omat viikko-ohjelmat. (noin 4-5 treenipäivää, 1-2 juoksutusta tai kevyempää päivää ja 1-2 vapaata riippuen hevosesta.)

Hevoseni asuvat omalla tallillani, joten olen voinut vaikuttaa niiden päivärutiineihin itse. Aamulla hevoset menevät ulos tarhoihin ja syövät aamuruoat siellä olevissa katoksissa heinäverkoista tai heinäkaukaloista. Päivällä ne saavat päiväheinät ulos. On tärkeää, että heinä on laadukasta ja pölyämätöntä. Illalla hevoset tulevat sisälle noin kahdeksan aikaan (talvella vähän aikaisemmin ja kesällä saattavat olla pidempäänkin ulkona). Kuivikkeena hevosilla on HempRefine hamppukuivike, joten tallissa ei pölise tai haise. Iltaruoat hevoset syövät sisällä. Hevoset ovat siis ulkona noin 14 tuntia päivässä. Lisäksi hevoset pääsevät kesällä laitumelle muutamaksi tunniksi päivässä.

Muu hoitoimg-20160609-wa0004
Hevosilla on  kengitys noin kuuden viikon välein. Kengitykseen kannattaa panostaa, koska sillä on todella suuri merkitys hevosen liikkumiseen ja jalkojen asentoon.

Hevoseni hampaat raspataan muutaman kerran vuodessa ja hevoset hierotaan tarvittaessa. Ne rokotetaan FEI:n rokotusohjelman mukaan. Me madotamme hevoset vain jos laboratorioon lähetetyt lantanäytteet niin osoittavat. Varusteet ovat laadukkaita ja ne istuvat hyvin sekä hevoselle, että ratsastajalle.

On myös tärkeää, että kentän pohja on hyvä ja, että hevonen pääsee liikkumaan vaihteleville alustoille.

-Mea Packalen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s