IILIMADOT hevosten hoidossa

Emilia Frisk on koulutukseltaan agrologi, hevosenhoitaja, hevos- ja koirahieroja sekä kouluttautunut Saksassa iilimatohoitoihin. Oheisessa artikkelissa hän kertoo meille miten iilimatohoito toimii. Voit ottaa yhteyttä Emiliaan mikäli aihe herättää lisäkysymyksiä.

IILIMADOT HOITAJINA

Verijuotikkaat (Hirudo medicinalis), tutummin iilimadot, tekevät luonnollisena hoitovaihtoehtona jälleen tuloaan. Tämä vanha hoitomuoto on tänä päivänä mm. Saksassa hyvin yleinen ja käytetty vaihtoehto, Suomessa vielä ehkä hieman vieras hevos- ja koirapiireissä. Verijuotikashoito yleistyykin ehkä ennemmin käyttäjäkokemusten kautta, sen verran erilaisesta hoidosta on kyse.

9e00019f-e722-4ed3-b929-f2faf1382d1e

Verijuotikas on väriltään tumma, jonka selkäpuolella on ruskean oranssi kuviointi. Juotikkaan molemmissa päissä on erittäin tehokkaat imukupit.

Erilainen, mutta hyvin tehokas hoitomuoto

Iilimatohoito perustuu verijuotikkaan erittämään sylkeen, jota se luovuttaa hoidettavan eläimen verenkiertoon verta imiessään. Sylki sisältää erittäin paljon erilaisia vaikuttavia ainesosia. Tunnetuimpina näistä ainesosista ovat mm. hirudiini, kaliini, hyaluronidaasi, destabilaasi, orgilaasi sekä egliini. Näiden aineiden vaikutus saa aikaan veren hyytymisen estämistä, liman irrottumista ja veden sitomista kudoksista muita aineita varten, tukosten avaamista sekä hidastavat tulehdusten syntymistä. Näiden aineiden lisäksi sylki sisältää useita muita aineita.

Hoitoa voidaan käyttää moneen erilaiseen vaivaan

Yleisimpänä hoitokohteina ovat eläinten raajojen vammat, kuten jännevammat ja nestekertymät. Käyttökohteita ovat myös lihas- ja aineenvaihduntaongelmat, haavat, iho-ongelmat, sarkoidit, hematoomat eli mustelmat, akuutit ja krooniset kiputilat, tulehdukset sekä ihottuman hoito ja lukemattomat muut vaivat. Hoidettavasta vaivasta riippuen, hoitokertojen määrä vaihtelee kertaluonteisesta hoidosta useamman hoitokerran sarjaan, jotta tuloksesta saadaan paras mahdollinen.

4d608278-1e92-4489-89e4-2759ace32470

Iilimadoilla voidaan hoitaa erilaisia iho-ongelmia. Pääsääntöisesti eläimet ottavat hoidon vastaan positiivisesti.

 

Jännevammojen hoidossa on saatu hyviä tuloksia paranemisen nopeutumisena, nestekertymiä on saatu poistumaan kokonaan vaikka kortisonihoidolla ei ole tuloksia saatu. Koirien hoidossa parhaaseen tulokseen olen päässyt vanhan tapaturman seurauksena kertyneen nesteen poistossa sekä spondyloosin (selkärangan rappeumasairaus) kivun lievityksessä, jonka seurauksena vahvaa lääkitystä saatiin vähennettyä. Vaikutus on tietenkin hyvin yksilöllistä ja tapauskohtaista.

Hoito

Hoidossa käytettävien iilimatojen määrä vaihtelee hoidettavan eläimen koosta sekä vaivasta. Iilimadot hakeutuvat rajatulla alueella hoidon kannalta parhaimpaan kohtaan seuratessaan mm. tulehduksen aiheuttamaa lämpöä. Ne purevat pienen haavan ihon pintaan ja alkavat imeä verta sekä luovuttavat hoitavaa sylkeä. Hoidon kesto riippuu siitä, miten pitkään iilimadot pitävät voimakkaalla imuotteellaan kiinni, keskimäärin kymmenestä minuutista tuntiin. Eläimet reagoivat hoitoon yleensä rauhallisesti. Se, miltä purema tuntuu on täysin yksilöllistä. Ihmiset sanovat pureman tuntuvan poltteena, pienenä sahausliikkeenä tai kirvelynä. Hoidon jälkeen puremahaava jää vuotamaan tunnista jopa 12 tuntiin, tämä on toivottu reaktio. Puremahaavan verenvuodon loputtua ja ruven muodostuttua, eläintä voidaan liikuttaa normaaliin tapaan, huomioon ottaen, että toisille hoito voi aiheuttaa pientä väsymystä jolloin liikutus pitää tehdä eläimen ehdoilla. Hoito ei edellytä karvojen poistamista hoidettavalta alueelta.

iilimadot

Hoidettava alue voidaan rajata, jolloin madoille annetaan vapaus hakeutua hoidon kannalta otollisimpaan kohtaan. Hoidon suorittaminen ei edellytä karvojen poistamista.

Hoito on täysin turvallinen

Verijuotikas on hoito on eläimelle täysin turvallinen. Tapauskohtaisesti puremahaavan ympärille muodostuu mustelma, punoitusta tai alue voi kutista. Nämä ovat täysin normaaleja reaktioita. Vain erittäin harvoissa tapauksissa puremahaavaan voi muodostua tulehdus. Tällainen tulehdus voidaan kuitenkin hoitaa antibioottikuurilla. Hoitoa ei voida suorittaa, mikäli eläimellä on kuume, huono yleiskunto (aliravitsemus), anemia tai lääkitys, jolla on vertaohentava vaikutus. Hoidettavalla alueella ei tule käyttää hajusteita sisältäviä hoitotuotteita vähintään kahteen hoitoa edeltävään päivään, sillä iilimadot reagoivat tuoksuihin voimakkaasti, eivätkä täten suostu tarttumaan iholle.

 

Verijuotikas (Hirudo medicinalis)

– Tunnetaan tutummin nimellä iilimato

– Sekoitetaan usein Suomenkin vesissä elävään hevosjuotikkaaseen, jolla ei ole verijuotikkaan tavoin hoitavaa vaikutusta. Verijuotikas on tiedettävästi hävinnyt Suomen vesistöistä lähes kokonaan.

– Verijuotikkaalla on kolme leukaa, jossa jokaisessa on 80 pientä hammasta. Puremahaava muistuttaa Y-kirjainta.

– Verijuotikkaan koosta riippuen, se pystyy jopa 6-10 kertaistamaan oman kokonsa verta syödessään.

– Käyttämäni verijuotikkaat tulevat Saksalaiselta verijuotikaskasvattamolta, jossa olen itse suorittanut koulutuksen eläinlääkäreiden ohjaamana.

Teksti: Emilia Frisk

Lue aiheesta lisää Emilia Friskin verkkosivuilta:

www.emiliafrisk.fi

EF_logo

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s