Loimenhuollon reseptit

Raparipa

Kunnon piehtarointi, päivän kohokohta!

Suomi on vaihtelevien sääolosuhteiden maa. Vaikka hevonen on luonnostaan rotuominaisuuksiensa mukaisesti eri tavoin valmistautunut talven kylmyyteen ja syyssateisiin, tarvitsee se useimmiten ainakin yhden loimen. Aina on erikoistilanteita, jolloin loimi on hyvä olla varalla, vaikka arki sujuisikin nakuna.

Osalla hevosista onkin vaatekaappi, josta teinikin olisi kateellinen. Toppaloimi, sadeloimi, kuivatusloimi, talliloimi, kuljetusloimi, ratsastusloimi, ötökkäloimi, ihottumaloimi… Ja niistä kaikista on huolehdittava: kuivattava, tuuletettava, pestävä, kyllästettävä, korjattava. Kunnon loimi kestää oikein huollettuna pitkään.

Huolto pelaa

Useimmilla talleilla on erikseen kuivatushuone, jonne sateen kasteleman, kuivatukseen käytetyn tai pestyn loimen voi ripustaa kuivamaan. Paras kannatinmalli on sellainen, johon saa loimen pituussuuntaan kunnolla levitettyä ilmavasti. Ihanteellisessa kuivatushuoneessa lämmin ilma kiertää ja loimi kuivaa nopeasti. Kannattaa kuitenkin tarkoin miettiä, kuinka tämän järjestää turvallisesti. Tallikissatkin viihtyvät mukavassa lämmössä ja moni tallipalo on saanut alkunsa tilapäisesti viritellyn puhaltimen kaaduttua tai niin että sen päälle on pudonnut peittävä loimi.

Nykyloimet on tehty materiaaleista, jotka on tarkoin valittu kestämään ja suojaamaan. Niitä ei tarvitse pestä kovin usein ja liiallinen pesu voi jopa joskus heikentää joidenkin ulkoiluloimien ominaisuuksia. Mikäli syystä tai toisesta joutuu pesemään usein sateisiin keleihin tarkoitettuja loimia, niitä voi pesun jälkeen kyllästää siihen tarkoitetulla aineella. Ulkoiluloimista on kurakelien aikaan kuivauksen jälkeen helppo harjata rapa pois.

Ohut highneck sadeloimi Globus Bruno Kestävä loimi, jossa vedenpitävä ja hengittävä 600d päällikangas, vesipilari 3000mm. Teipatut saumat parantavat vedenpitävyyttä. Liukas sisävuori on mukava hevoselle, eikä katko karvoja. Edessä säädettävät kiinnitykset pikalukoilla, ristivyöt ja jalkaremmit pitävät loimen hyvin paikallaan. Suuri häntäläppä suojaa hevosta maksimaalisesti ja lapalaskokset parantavat käyttömukavuutta.  Katso verkkokaupasta >>

Jos on onnekas, tallilla saattaa olla teollisuuspesukone, jonne loimen voi harjauksen jälkeen heittää. Kotikone kun helposti sanoo sopimuksen irti, kun suodattimet tukkeutuvat karvoista ja ravasta. Muilla perheenjäsenillä voi myös olla hevosenhajuisesta pyykistä oma mielipiteensä, puhumattakaan taloyhtiöiden pyykkituvista. Loimen voi myös pesettää loimipesulassa ja osa tarjoaa jopa nouto- ja palautuspalvelua. Kannattaa googlailla lähiseudun palvelut. Ylellistä!

Perinteinen tapa on ottaa urakka haltuun pesemällä itse loimi. Vaatii hiukan asennetta, mutta onnistuu. Apuna voi käyttää vanhan ajan pulsaattorikonetta, jos sellaisen jostain onnistuu löytämään. Ihottumaloimia joutuu pesemään usein, mutta ne on tehty kevyemmistä materiaaleista, jotka on helppo huuhdella vaikka pesupaikalla.

Korjaaminen

Klipsi

Loimiin löytyy varaosia, esimerkkinä metalliklipsisetti. Avonainen lenkki mahdollistaa klipsin kiinnityksen hihnaan ilman ompelua! Esim. muovisen kiinnitysmekanismin hajottua voi tällaisen saada laitettua tilalle. Voidaan käyttää esim vatsavöissä ja kaulakappaleen kiinnitykseen, riippuen toki loimimallista. Sisältää parin kutakin osaa eli yhteensä kuusi osaa. 5cm leveälle hihnalle. Katso verkkokaupasta >>

Osa loimista säästetään edustustilaisuuksiin, mutta jäljelle jää arki eli tarkemmin sanottuna tarhaloimi. Olipa asialla se oma rakas rymyeetu ja raparipa, joka onnistuu aina piehtaroimaan juuri siellä missä kangas tartahtaa jonnekin ja repeytyy, tai sen reipas tarhakaveri, jonka hampaat saavat aina reilun otteen kaverin paidasta, lopputulos on sama. Palkeenkieliä on kuin pikkupojan pöksyissä.

Useimmiten ei auta kuin kaivaa ompelukone esiin ja toivoa, että normikone kestää korjaussession. Jos ei oma hermo kestä ja lankaanpujotuskin on päässyt unohtumaan, liimakangas ajaa usein saman asian nopeasti. Reippaimmat vetäisevät päälle ilmastointiteippiä ja toimiihan toki jesarikin jonkun aikaa. Jos ei muu auta, niin sitten loimiostoksille. Useimmille hevosenomistajille se on kuitenkin helpompaa kuin omien vaatteiden ostaminen! 😉

Yksi kommentti artikkeliin ”Loimenhuollon reseptit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s