Oletko lajirasisti?

Kouluratsu vs. issikka..

Kouluratsu vai askellajiratsu..? Vai onko sillä väliä sittenkään? Vasemmalla suomenhevonen ja oikealla issikka.

Kouluhevoset ovat ylisyötettyjä, pumpulissa pidettyjä pölöpäitä jotka sinkoilevat sinnetänne jokaisen puskassa lymyävän sapelihammastiikerin kohdalla. Esteratsastajat eivät viitsi opetella oikeasti ratsastamaan vaan haluavat vain kaahottaa ja ravuriraukkoja piiskataan radalla rahan kiilto silmissä… Kenttäratsastajat eivät ole hyviä oikein missään lajissa ja koittavat säätää sitten vähän joka lajissa. Issikkaratsastajat ovat ylipainoisia tätejä jotka viilettävät villapaitoineen pitkin puskia, koska eivät uskalla ratsastaa oikeilla hevosilla. Valjakkoajo taas on tylsää ratsastuspelkoisten tätien köröttelyä ja westernratsastus on sitä huuhaa-narunpyöritystä ja löysäilyä…

Aivan jokaiselle hevosurheilun lajille on epäilijänsä ja väheksyjänsä. Avoimuus ja perehtyminen toisiin lajeihin saattaa avata kuitenkin uudenlaisia näkökulmia myös omaan lajiin. Todellisen näkökolman saamiseen ei kuitenkaan aina riitä yksi tai kaksi kokeilukertaa, vaan lajin ymmärrys syntyy usein vasta pidemmän perehtymisen jälkeen. Joka lajissa on kehittämisen varaa. Joskus jumitutaan siihen miten on aina ennenkin tehty ja käytetään varustetta jota siihen tarkoitukseen aina ennenkin on käytetty. Joka lajissa on kuitenkin myös annettavaa muiden lajien harrastajille. Kolhiiko nuori kouluratsusi jalkojaan sellaisiin kohtiin johon et löydä sopivaan suojaa? Tuliko käveltyä silmälaput silmillä raviosaston ohi? Ravisuojista voisi löytyä toimivia ratkaisuja kouluratsullekin. Niistä voi tosin tulla ihottumaa ja laukkakin varmaan katoaa… 😉

Suojat

Jalkoja suojataan eri keinoin eri lajeissa. Useimmilla ravureilla on käytössä takasäärensuojat. Tällä hevosella on lisäksi etujaloissaan polvisuojat.

Kouluratsastajana olen saanut lännenratsastustunnilla ahaa elämyksiä kokoamisesta. Valjakkoajotunnilta olen saanut ideoita taivuttamiseen ja kulmien ratsastamiseen. Ravipuolelta voi ammentaa kokemusta hevosen kunnon rakentamisesta ja ylläpitämisestä.

Valjakkokisojen palkintojenjaossa amerikan miniatyyrihevonen, issikka ja shettis.

Valjakkokisojen palkintojenjaossa amerikan miniatyyrihevonen, issikka ja shettis.

Hevosten käsittelytavassa ja hoitotottumuksissa on myös suuria eroja ”lajikulttuurien kesken”. On hyvä miettiä miksi näin on ja kyseenalaistaa myös omia tapojaan.

Miksi teen niin kuin teen? Siksi koska kaikki muutkin tekevät tai niin on aina tehty?

Ratsutallilla saattaa oriin taluttaminen olla iso show. Kaksi kypäräpäistä taluttajaa roikkuu kaksin puolin liinassa raipat kädessä huudellen varoituksia, ”ori tulee!!”. Orhipoika osallistuu showhun kiljuen suoraa huutoa orikuolain suussa vaahdoten. Toisaalla ravitallin Pertti lompsuttelee rennosti reinot jalassaan oriinsa kanssa tarhasta talliin löysällä narulla.. Okeiokei.. 😉 Tässä nyt oli esimerkit kovin kärjistetysti ja tottakai kaikenlaista toimintaa näkee joka lajin talleilla ja hevosetkin ovat erilaisia persoonia.. ne oritkin. Kovin usein on kuitenkin tämän kaltaisia eroja havaittavissa ainakin jossakin mittakaavassa. Mietitäänpä myös esimerkkinä asiaa, joka periaatteessa pitäisi olla aivan sama lajista riippumatta. Hevosen kuljettamiseen trailerissa ei luulisi harrastettavan lajin vaikuttavan. Kuitenkin on aivan puhtaita ”kulttuurieroja” tavoissa kuljettaa hevosta. Alkaen siitä miten se lastataan, miten suojataan (jos suojataan). Kuinka matkaan valmistaudutaan ja miten hevonen hoidetaan matkan jälkeen.

Monte

Kilpailuviettinen ja vauhtia kaipaava voi perehtyä vaikka raviratsastukseen. Reipasvauhtinen irtiotto voi olla hyvää vaihtelua muillekin hevosille!

Perehtymättä toiseen lajiin syvällisemmin, ei voi sitä tuomitakaan. Suosittelen lämmöllä avartamaan maailmaa ja tutustumaan avoimin mielin hevosurheilun moniin lajeihin. Kyseenalaista toimintatapasi ja mieti miksi toimit kuten toimit. Voi olla että toimintatapasi ovat hyvin perusteltuja. On kuitenkin hyvä välillä pysähtyä tarkistamaan ettei mennä laput silmillä kuten aina ennenkin.. 😉

Oletko sinä kokenut ahaa elämyksiä toisen lajin parissa? Oletko vaihtanut lajiin jolle kenties ennen jopa naureskelit?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eri puolella maailmaa törmää monenlaisiin tapoihin toimia hevosten kanssa.

5 kommenttia artikkeliin ”Oletko lajirasisti?

 1. Pakko kommentoida, tyttäreni joutui sietämään kuukausia koulussa ”lajirasistin” ilkeilyä ja vähättelyä raviponirakkautensa vuoksi. Toivottavasti karsinoidaan jatkossa vain hevoset, ei hevosrakkautta😊

  Tykkää

 2. Pakko kyllä sanoa, että harmittaa moinen – joskin todella yleinen – toiminta. Saan usein kuulla puskaradioiden kautta huonoja ja kärjistettyjä kommentteja omasta lajistani, vikellyksestä. Kaikkien tulisi muistaa, että monipuolisuus kehittää ja erilaisuus rikastuttaa. Ehkä vikellystäkin vielä tullaan arvostamaan Suomessakin. Hieno teksti, kiitos!

  Tykkää

 3. Itse aloitin hevosharrastuksen ratsastuskouluilla. Myöhemmin kuitenkin alkoivat raviradat vetää puoleensa ja päädyinkin ns. ”ravi-ihmiseksi”. Itse sanon yhä ”hevosihminen”.

  Tykkää

 4. Täyttä asiaa tämä teksti! Itse puhun itsestäni hevosharrastajana. Syy siihen on juuri se, että harrastan monipuolisesti tätä lajia. Rakastan mennä issikoilla tölttiä ja samoilla metsässä ilman huolen häivää. Minulla on omana hevosena lämminverinen ravihevonen jolla nyt ratsastetaan, mutta aikomuksena on joku päivä iskeä kärryt perään vuosien jälkeen, koska tykkään myös ajamisesta. Vikeltäjiä katson ihaillen kuinka he ovat ketteriä ja heillä on niin hyvä tasapaino, kenttäratsastajat ovat monilahjakkaita ja ne hevoset ei vähästä hätkähdä jne jne. Minusta jokaisen pitäisi kokeilla useampaa muutakin lajia kuin vain sitä omaansa niin avartuisi se oma ajattelumaailma. Ja niin kuin tekstissäkin sanoit, voi löytää myös avun johonkin omaan ongelmansa toisen lajin parista. 🙂 Itse olen päässyt eri lajien pariin vanhan koulun työharjottelujen kautta ja olen hyvin kiitollinen siitä!

  Tykkää

 5. Lähes kahdenkymmenen vuoden kouluratsastuskokemuksen jälkeen issikkahummailijaksi hairahtanut täti on ollut kyllä kauhistus muiden hevosihmisten silmissä. Harmittavaa moinen luokittelu lajien ja lajiharrastajien välillä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s