Milloin aloitan kesäihottumahevosen loimittamisen?

Jacson

Ihottumaloimi peittää hevosen ihoa mahdollisimman paljon.

Kesäihottumassa Culicoides-suvun polttiaiset aiheuttavat hevoselle yliherkkyyden, joka saa hevosen ihon kutisemaan hillittömästi. Kutina puolestaan saa hevosen hankaamaan erityisesti harjaa ja häntää, jonka seurauksena iho menee rikki. Vaurioitunut iho saattaa myös tulehtua ja hoitamattomana hevosen elämä muuttuu tuskalliseksi kutinahankaamiskierteeksi.

Tärkeimmäksi hoitomuodoksi tautiin on yleisesti tunnustettu kunnollinen, päähupullinen ihottumaloimi, joka estää polttiaisten pääsyn hevosen iholle. Ihottumaloimen käyttö on parempi aloittaa ennemmin liian aikaisin keväällä kuin odotella ikävien oireiden ilmaantumista. Jos oireet ehtivät alkaa, ollaan jo auttamatta myöhässä. Alkaneiden oireiden pysäyttäminen on moninverroin haastavampaa kuin niiden ennaltaehkäisy! Loppukesän viimeinen polttiaissukupolvi aiheuttaa vieläkin herkemmin oireita ja syksyllä loimea onkin syytä pitää niin pitkään, että lämpötila pysyy pakkasella päivälläkin. Käytännössä tämä tarkoittaa Etelä-Suomessa jopa loka-marraskuuta.

Jokaisella kesäihottumahevosen omistajalla on lisäksi omat niksinsä ja kikkansa, jolla he saavat oman hevosensa elämän pysymään siedettävällä tasolla myös rajuimpaan polttiaisaikaan.

Päähuppu

Ihottumahuppu suojaa tehokkaasti myös hevosen pään.

Vaikka tähän omituiseen hevosburkhaan puetut hevoset saattavat ulkopuolisen silmin näyttää –  jos ei nyt säälittäviltä – niin oudoilta ainakin, on ällistyttävää kuinka nopeasti hevoset oppivat suorastaan pitämään ihottumaloimista ja kuinka paljon useimmat hevoset hyötyvät siitä. Arkakin hevonen hyväksyy nopeasti pään yli vedettävän loimen ja moni hevosenomistaja kertoo hevosensa melkein työntävän päänsä huppuun.

Kesäihottuman hoitoon tarkoitetut loimet ovat erilaisia kuin ns. ötökkäloimet. Hyvä kesäihottumaloimi istuu napakasti ja joustavasti suojaten hyvin myös mahanalusen. Ihottumaloimea on syytä pitää hevosen jokseenkin kokopäiväisesti, joten loimen materiaaleille asetetaan kovat vaatimukset. Piehtaroiminen ja tarhakaverien leikkisät nipistelyt saavat jokaisen ihottumahevosen omistajan kaivelemaan ennen pitkää esiin ompelukoneen, mutta lähtökohtaisesti kankaan, saumojen ja kuminauhojen on hyvä kestää normaalia hevoselämää.

Hyvässä loimessa on riittävästi säätövaraa ja pikalukolliset kiinnikkeet sopivissa kohdissa. Näin se on kätevä ja nopea pukea ylle, vaikka ensimmäiset kerrat saattavat viedä melko lailla aikaa eri osien kanssa pähkäillessä! Loimia joutuu pesemään yllättävän usein ja niitä on kätevintä hankkia heti vähintään kaksi kappaletta, ettei synny tilannetta että hevonen jäisi loimittamatta ja ilman suojaa.

ViljarShopissa on hyvä valikoima erilaisia ihottumaloimia. Jokaiselle hevoselle löytyy varmasti sopivan kokoinen ja mallinen ihottumaloimi ihan pienistä poneista suuriin hevosiin. Eri valmistajat määrittelevät tuotteensa eri tavalla, toiset muodossa XXS-L, toiset selän pituuden mukaan. Ihottumahevosen eniten oireilevan alueen, kaulan suojaamiseen on saatavilla myös erillinen suoja.

Seepra

QHP Ihottumaloimi, Seepra

Tutuksi tulleiden ruskean ja harmaan sävyisiin ihottumaloimiin on tullut lisää valinnanvaraa. Kärpäsloimea on ollut saatavana seeprakuosisena jo aiemmin, mutta nyt seepraraidoilla voi hämmästyttää myös ihottumahevosen laumatovereita. Eri tuotteiden kohdalla on luettavissa myös käyttäjien arvioita eri malleista. Etukäteen hyvin varustautuneena voi kesää odotella hyvillä mielin.

> Ihottumaloimet Viljar Shopissa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s