Painavaa asiaa turparemmin säädöistä

DSC_2878

Ei.. nyt en tarkoita paljonpuhuttua turparemmin kireyttä vaan asiaa, joka häiritsee henkilökohtaisesti valtavasti ja jota näkee yllättävän paljon osaavampienkin ratsastajien hevosilla. Turparemmi jätetää aivan liian alas!

Erityisesti tarkoitan nyt joko englantilaista tai kaksiosaista turparemmiä. Toki hannoverilaisenkin turparemmin voi laittaa liiian alas, jolloin se painaa hevosen hengitysteitä. Vielä hirvittävämpää on mielestäni kuitenkin liian alas säädetty englantilainen tai kaksoisturparemmi. Syynä yleisyyteen on kenties se, että säädöt näyttävät olevan ok kun suitset laittaa päähän. Kun ratsastaja nousee hevosen selkään ja ottaa ohjat tuntumalle tai viimeistään kun hän tekee pidätteen, iho kuolaimen ja turparemmin välissä rusentuu kirpaisevasti turpiksen ja kuolaimen väliin! Voi että kun tekee kipeää ajatellakaan miltä se mahtaa hevosesta tuntua!

Onko leveä turparemmi sittenkään hevoselle se miellyttävin? 

Mitä leveämpi turparemmi, sitä vähemmän tilaa jää kuolaimen ja turparemmin välin. Erityisesti jos pienemmällä/pienipäisellä hevosella tai ponilla käytetään leveää turparemmiä, ei turparemmin ja kuolaimen väliin jää juuri tilaa. En toki sano että leveä turparemmi olisi aina hevoselle huono vaihtoehto. Kyse on oikeasta turparemmin paikasta ja on pidettävä mielessä se, ettei kaikille pienipäisimmille aina mahdu leveä turpis.

Kuinka korkealle turparemmin sitten voi säätää? 

Usein sanotaan, että pari sormenleveyttä poskiluunpäästä alas on sopiva paikka. Itse olen sitä mieltä, että riittää pikkurillinkin verran tilaa poskiluusta alemmas. Pääpointti on, ettei turparemmi hierrä poskiluun päätä. Mikäli riittävää tilaa turparemmin ja kuolaimen väliin ei jää, voidaan kokeilla kapeampaa turparemmiä tai vaihtaa meksikolaiseen tai hannoverilaiseen turparemmiin.

Onko kuolaimella tähän vaikutusta? 

Kuolaimet, jotka nousevat suussa ylöspäin, lisäävät riskiä ihon nipistymiseen. Tällaisia kuolaimia ovat esim. gägit ja olympiakuolaimet. Näiden kanssa pitää siis aina tarkistaa tilanne vaikka peruskuolaimen kanssa säädöt olisivatkin kohdallaan.

Väännetäänpä rautalangasta 😉 

Mallihevosemme (kuvassa) ei ole edes pienipäinen (XFull), mutta silläkin jää posken iho nipistyksiin mikäli turparemmi on säädetty liian alas.

Ja lisätarkennuksena kuvista.. 

Olen saanut kommentteja että näissä kuvissa hevosta on revitty hurjasti suusta eikä normaalisti noin kovaa kiskota..
Pointti 1.
Avustaja ei edes istunut näissä kuvissa hevosen selässä vaan seisoi vieressä ohjia pitäen. Tuossa tilanteessa ei kovin hurjasti edes pysty kiskomaan verrattuna esim hevosen selässä istuvaan ratsastajaan joka voi taakse nojaten aiheuttaa suuremman paineen.
Pointti 2.
Kuinka monta kertaa olet tarkkaillut miltä se alla olevan hevosen suupieli milläkin nanosekunnilla näyttää..? Rohkenen väittää että valtaosa ratsastajista, jolleivat lähes kaikki, ovat aiheuttaneet kuvissa näkyvän paineen hevoselle. Erityisesti jos on vähääkään reippaammasta hevosesta kyse. Tuollaisen ”huulenvenytyksen” aikaansaaminen ei nimittäin vaadi niin suurta kiskomista kuin voisi ajatella. ”Poissa silmistä – poissa mielestä”, kun ei suupieltä ja kuolaimen toimintaa selästä käsin näe, ei sitä tule niin ajatelleeksi.

2 kommenttia artikkeliin ”Painavaa asiaa turparemmin säädöistä

 1. Onko sitten valia esimerkiksi issikalla, kayttaako englantilaista vai hannoverilaista turparemmia? Hannoverilainen se yleisempi on. Kaikille taitaa tosiaan sopia erilainen. Nakee myos muutamia issikoita, joilla on kaksoisturparemmi. Milloin tata suositellaan? Olisi kiva lukea tasta.

  Tykkää

  • Turparemmityypin valinta olisikin kyllä ihan oman kirjoituksen arvoinen aihe 🙂
   Tapa käyttää Islanninhevosilla yleisesti hannoverilaista turparemmimallia juontaa juurensa historiasta ja kulttuurista. Sellaista ”oli tapana” käyttää issikoilla Islannissa ja siksi sitä käytetään useimmiten myös islanninhevosilla euroopassa. Ihan alkujaanhan ei Islannissa ollut tapana käyttää turparemmiä lainkaan. Siksi se onkin usein irrallinen osa, eikä kiinteästi suitsissa kuten ”normaalisuitsissa” on. Se on ikäänkuin lisätty suitsien päälle käyttöön myöhemmin 🙂

   Kaksoisturparemmin vaikutus (sulkea suu) on hyvin tehokas kuten kaikkien joissa turparemmi tulee kuolaimen edestä. Tämä koskee siis myös hannoverilaista turparemmiä. Tällaisten turparemmien kanssa ei ole suositeltavaa käyttää voimakkaita vipuvaikutteisia kuolaimia.

   Pelkästään turparemmin malli ei määritä miten se toimii vaan siihen vaikuttaa tietenkin myös kuinka kireälle se kiristetään ja miten ratsasta käyttää käsiään.
   Useimmiten kokeilemalla löytyy kullekin hevoselle paras turparemmivaihtoehto.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s