Kuolaimen sijainti hevosen suussa

kuolainsuussa500px

Yksi vai kaksi ryppyä suupielessä..?

Poskiremmin säädöillä määritetään kuinka korkealle tai matalalle kuolain suuhun asettuu. Aivan yksiselitteistä ohjetta kuolaimen tarkalle oikealle sijainnille on vaikea antaa. Tähän vaikuttaa suun rakenne, kuolaimen malli, hevosen koulutusaste, ratsastustyyli sekä hevonen itse. Tiettyjä kriteerejä voidaan kuitenkin noudattaa.

  • Kuolain tulee asettua hammaslomaan eli hampaattomalle alueelle etuhampaiden ja poskihampaiden välissä.
  • Kuolain ei saa olla niin ylhäällä että se osuu poskihampaisiin eikä niin alhaalla että osuu alempiin hampaisiin.

Perinteinen suupielen ryppyjen laskeminen ei kerro koko totuutta!
Hevosilla voi olla kovin erilainen suun rakenne. Jollakin hevosella kuolain voi kolhia helposti alempia hampaita jos se on vähääkään liian alhaalla vaikka suupielestä katsottuna se näyttäisikin olevan riittävän ylhäällä. Toisella hevosella kuolain ottaakin kiinni poskihampaisiin heti kun ohjat ottaa tuntumalle vaikka kuolain ei näyttäisi olevan kovin korkealla suussa.

hevosenhampaat

Kuolaimen malli voi myös vaikuttaa kuolaimen sijaintiin. Nivelletyt kuolaimet laskeutuvat suussa helpommin alemmas kuin suora kuolain. Tämä korostuu jos kuolain on hiukan liian pitkä ja sen keskiosa ikäänkuin “roikahtaa” alas kuin löysä pyykkinaru.

Nuori hevonen pyrkii alkuun sylkemään kuolaimen pois suustaan ja saa samalla helposti kielen kuolaimen päälle. Tällöin kuolain tulee hyvin herkälle alueelle kielen alla ja aiheuttaa kipua. Kuolain onkin syytä alkuun pitää mahdollisimman korkealla ettei kieli pääsisi kovin helposti livahtamaan väärälle puolelle kunnes hevonen tottuu kuolaimeen ja antaa sen levätä rauhassa kielen päällä.

Pyrkimys on pitää kuolain niin alhaalla kuin mahdollista ilman että se kolhii etuhampaita, hevonen on tyytyväinen eikä se pyri heittämään kieltä kuolaimen päälle. Useimmilla hevosilla tämä tarkoittaa noin yhtä ryppyä suupielessä.

Hevoset ovat yksilöitä. Parhaiten kuolaimen paikan löytää kokeilemalla ja kuuntelemalla hevosta itseään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s