Kuolaimen pituus

  • Kuolaimen mitta on kuolainrenkaiden välin pituus joka tulee hevosen suuhun. 
  • Kuolainrenkaiden tulee olla molemmin puolin kiinni suupielissä. Ne eivät saa kuitenkaan painaa niitä lommolle.

Usein neuvotaan että kuolainta pitäisi tulla sentin verran suupielestä ulos ennen kuolainrengasta. Tällä ehkä ajatellaan ettei kuolainrengas nipistäisi suupieltä. Liian pitkä kuolain voi kuitenkin aiheuttaa haavaumia suun sisäpuolelle.

Suun mittaaminen

Hevosen suun leveyden voi mitata esim suoralla tikulla tms. mikäli ei ole käytettävissä kuolainta. Suun kapenee alaspäin joten on tärkeää ottaa mitta kuolaimen oikeasta sijaintikohdasta. Aseta mittatikku suuhun niin että se työntää kevyesti suupieliä taaksepäin. Odota että hevonen on suun kanssa rauhallinen eikä auo suutaan. Mittaa suun sisään jäävä osa.

Hevosen suu on paljon kapeampi kuin miltä se ulospäin näyttää.

Erityisesti kylmäverisillä ja joillakin poniroduilla on paksut huulet ja posket mutta leukaluu niiden sisällä on kovin kapea. Kun kuolainta sovittaa maasta käsin hevoselle, se voi näyttää vielä olevan ok. Kun ohjat ottaakin tuntumalle tai tekee pidätteen, pehmeät ”poskiläskit” antavat myöden ja kuolainta tulee paljon ulos suusta.
Tällöin esim kolmipalan nivelosat voivat tulla suupielen kohdalle ja aiheuttaa haavat suupieliin. Liian pitkä nivelkuolain taas runnoo posken ja huulen ihon vasten alimpia poskihampaita aiheuttaen haavoja suun sisäpinnoille.

Mikäli vapaasti pyörivä kuolainrengas nipistelee herkemmän tapauksen suupieliä ja niihin tulee haavaumia, voidaan käyttää esim. oliivipäistä kuolainrengasta. Kuolaimeen voi myös laittaa tutit kuolainrenkaan ja suupielen väliin. Kumituttien kanssa pitää ottaa huomioon että ne myös lyhentävät kuolaimen pituutta.


Hevosen koko voi vaikuttaa myös kuolaimen sopivuuden arviointiin.

Puolisen senttiä liian pitkä kuolain ei ole ehkä niin vakava juttu vaikkapa 13,5cm käyttävällä isolla hevosella kuin puoli senttiä liikaa pikkuisella minishettiksellä. Puoli senttiä kun on suhteessa paljon enemmän pienellä ponilla.

Kuolaimen sopivan pituuden näkemyserot voivat johtua myös eri ratsastustyyleistä. Joissakin ratsastustyyleillä ohjaskontakti on hyvin vähäinen. Tällöin myös kuolaimen vaikutus suuhun on vähäinen ja kaikella siihen liittyvällä (malli, sijainti, koko) ei ole niin suurta merkitystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s